Functionaris voor Gegevensbescherming

Een adequate en deskundige toezichthouder op AVG compliance binnen uw organisatie.

Wat is een FG?

Onze privacy consultants

Functionaris voor Gegevensbescherming

De Functionaris voor Gegevensbescherming (FG) is een rol die in sommige gevallen binnen een organisatie moet worden ingevuld. De FG heeft kennis en ervaring met gegevensbeschermingswetgeving, en kan bij de verwerkingsverantwoordelijke die de FG heeft aangewezen adequaat intern toezicht houden en daarnaast de verwerkingsverantwoordelijke en diens medewerkers informeren en van advies voorzien over de verplichtingen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met zich meebrengt.

  • Versterk uw privacy en informatiebeveiliging met een ervaren FG voor adequaat intern toezicht en AVG-advies
  • Onze FG is de drijvende kracht achter privacy en informatiebeveiliging, met onafhankelijk toezicht en rapportage aan het hoogste orgaan
  • Verbeter uw governance door een FG in te schakelen voor inbedding en opleiding, terwijl u de tijd neemt om interne medewerkers klaar te stomen

Wanneer heb je een FG nodig?

Overige diensten

In de meeste gevallen is wel duidelijk wanneer een FG moet worden aangewezen, maar soms is dat niet zo. Welke organisaties moeten in ieder geval een FG aanwijzen? Overheidsinstanties en overheidsorganen, organisaties die regelmatige en stelselmatige observaties op grote schaal uitvoeren en organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens (zie artikel 9 AVG) of strafrechtelijke veroordelingen of strafbare feiten (zie artikel 10 AVG).

Hoe ziet het proces eruit als ik kies voor een FG vanuit The Privacy Cooperation?

1

Gratis adviesgesprek

Klik op ‘vraag adviesgesprek aan’ voor een afspraak binnen twee werkdagen met een aan te stellen FG. Onze FG’s kunnen binnen 30 minuten een antwoord op uw eerste vragen geven.

2

We gaan samen aan de slag

De FG die wij aan u ter beschikking kunnen stellen zal meer informatie verzamelen om een goed beeld te krijgen. Na een bezoek aan uw locatie zal hij/zij een voorstel formuleren voor de verdere aanpak.

3

Alle puntjes op de i

Als we het samen eens zijn over de inzet van een FG ontvangt u van ons een offerte voor de te verrichten werkzaamheden.

4

Wij gaan met u en voor u aan de slag

Onze FG maakt een plan van aanpak om het toezicht bij uw organisatie goed vorm te kunnen geven. The Privacy CoOperation biedt de aan te stellen FG daarbij inhoudelijke ondersteuning.

Functionaris voor Gegevensbescherming

Waarom is een FG belangrijk voor uw organisatie?

Verplichte waker

Als een FG verplicht is op basis van de AVG, is aanstelling van een FG onontkoombaar

Aanspreekpunt

De FG is dan ook een anker van de Autoriteit Persoonsgegevens binnen uw organisatie

Belangrijke rol

De rol van de FG is nog in ontwikkeling, maar duidelijk wordt al wel dat de Autoriteit Persoonsgegevens zwaar gewicht toekend aan het oordeel en de adviezen van een FG

Inhoudelijk sterk

De FG behoort deskundig te zijn op het gebied van de AVG om zo een organisatie goed te kunnen helpen met toezicht op en naleving van de AVG.

Three Lines
of Defence

In veel organisaties wordt gewerkt volgens het Three Lines of Defence model.

Wij denken dat de FG in een organisatie de driver van privacy en informatiebeveiliging behoort te zijn, en daarbij deel van de tweede lijn is. De FG stuurt privacyofficers en securityofficers aan en geeft via hen adviezen en informatie aan de uitvoerende organisatie, de eerste lijn. De FG kan toezicht houden op de kaders die de tweede lijn geeft én toezicht houden op de wijze waarop de eerste lijn de kaders gebruikt in de dagelijkse praktijk. De FG opereert onafhankelijk, en rapporteert aan het hoogste orgaan binnen de organisatie.

Een medewerker van uw organisatie kan worden aangewezen als FG. Als de governance rond privacy en informatiebeveiliging goed is ingeregeld kan dit uitstekend werken. Als de governance nog niet goed is belegd, is het misschien wel verstandig om de rol van FG en de inbedding hiervan voor bepaalde tijd uit te besteden aan een FG met veel kennis en ervaring. De FG kan dan de governance rond privacy en informatiebeveiliging inrichten. Dat geeft u de tijd om een medewerker te laten opleiden en op zeker moment het stokje goed over te nemen.

Contact

De specialist onder FG-schap

Wilt u een gratis adviesgesprek inplannen of heeft u een korte vraag? Wij helpen u graag. Vul uw gegevens in en we komen binnen twee werkdagen bij u terug.

Onze privacy consultants
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

nog onduidelijkheden?

Veelgestelde vragen

Wat is het deskundigheidsniveau van een FG die bij mijn organisatie, al dan niet tijdelijk, wordt ingezet?

Kan een FG ook voor een korte periode worden aangesteld, bij voorbeeld omdat de huidige FG ziek is of aangekondigd heeft de organisatie te verlaten?

Is mijn organisatie verplicht een FG aan te stellen?

Schrijf u hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief wordt iedere maand met zorg samengesteld uit berichten van toezichthouders, ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving. Door u aan te melden blijft u goed op de hoogte van alle trends.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis checklist privacybescherming

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.