AVG Compliance | BC 5701 Certificering

Met de nieuwe BC 5701 privacy certificering laat je aantoonbaar de compliance van jouw organisatie zien omtrent persoonsgegevens.

Wat is de nieuwe BC 5701 norm?

Onze specialisten:

BC 5701

De norm BC5701 schetst een set criteria, procedures en maatregelen die organisaties handvatten geeft om de verwerking van persoonsgegevens in overeenstemming te brengen met de AVG-regels. De toepassing van de standaard betekent dat je als verwerkingsverantwoordelijke of verwerker de omgang met persoonsgegevens door een externe expert kunt laten toetsen. Je weet dan met meer zekerheid dat de AVG-compliance aantoonbaar goed is geregeld. BC 5701 wordt in september 2023 door de Autoriteit Persoonsgegevens goedgekeurd en in de Staatscourant gepubliceerd.

  • Wij maken privacy praktisch en vanzelfsprekend, zodat uw organisatie AVG compliant wordt
  • Aantoonbare en toetsbare compliance
  • BC 5701: norm op het gebied van de AVG
  • De toegepaste norm levert zekerheid rond de correcte omgang met persoonsgegevens op voor betrokkenen

Hoe ziet het proces eruit als ik kies voor een BC 5701 specialist vanuit The Privacy Cooperation?

1

Gratis adviesgesprek

Klik op ‘vraag adviesgesprek aan’ voor een afspraak binnen twee werkdagen met een consultant. Onze consultants kunnen binnen 30 minuten een antwoord op uw eerste vragen geven.

2

We gaan samen aan de slag

Onze consultant zal indien nodig meer informatie verzamelen om een beter beeld te krijgen. Na een bezoek aan uw locatie zal hij/zij een voorstel formuleren voor de verdere aanpak.

3

Alle puntjes op de i

Als we het samen eens zijn over wat er moet gebeuren ontvangt u van ons een offerte voor de te verrichten werkzaamheden.

4

Wij gaan met u en voor u aan de slag

Onze consultant werkt volgens het plan van aanpak en wordt gecontroleerd door The Privacy CoOperation en een gecertificeerde BC 5701 implementatie professional.

5

Slotbeoordeling

We werken aan het behalen van de certificering van Brand Compliance voor uw organisatie. Als er na een audit verbeteringen nodig zijn, zullen we die aanpakken totdat het certificaat is verkregen.

BC5701

Wat kan deze privacy certificering voor waarde toevoegen aan uw organisatie?

Privacy

Zekerheid over de wijze waarop privacy in uw organisatie wordt geborgd

Aantoonbaarheid

Goede start bij een gesprek met toezichthouders

USP

Concurrentievoordeel binnen uw branche

Toekomstgericht

Toekomstig voordeel in aanbestedingsprocedures

BC 5701 in een breder daglicht

In juli 2023 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat Meta/Facebook een onderdeel van de AVG verkeerd heeft geïnterpreteerd. De al jarenlang slepende rechtszaken tegen Meta laten zien dat organisaties risico’s van boetes kunnen voorkomen door vanuit een objectieve lens te kijken naar de eisen en normen van de AVG. Met certificering beoordelen onafhankelijke auditors de werkwijze van de organisatie, en vinden verplichte hercertificeringen plaats. Daardoor voorkom je dat privacybescherming onjuist of onvoldoende wordt ingestoken.

Organisaties kunnen zelf de afweging maken om BC 5701 toe te passen als vrijwillige norm, of ook het formele certificeringsproces te doorlopen. Zoals dat ook gebeurt rond de ISO 27001-norm voor informatiebeveiliging zullen sommige organisaties straks wel werken volgens BC 5701 maar niet het certificaat aanvragen. Bijvoorbeeld omdat er jaarlijks kosten aan certificering zijn verbonden.

Met de toepassing van de methodiek van BC 5701 laat een organisatie voor zichzelf, de toezichthouder én betrokkenen zien dat er serieus werk is gemaakt van AVG-compliance. Verder is er nog een bijkomend voordeel van certificering: de kans bestaat dat overheden in aanbestedingsprocedures gaan vragen of een organisatie beschikt over het BC 5701-certificaat. Certificering wordt dan een unique selling point.

De voordelen voor de lange termijn wegen ruimschoots op tegen de investeringen die op de korte termijn nodig zijn voor de certificering. In het certificeringsproces is ruime aandacht voor training en awareness van medewerkers. Dat betekent dat privacy en informatiebeveiliging uiteindelijk een onderdeel worden van de dagelijkse werkzaamheden, en dat medewerkers onbewust bekwaam worden op het onderwerp. Daarmee krijgt het onderwerp echt inhoud.

Contact

De specialist onder BC 5701

Wilt u een gratis adviesgesprek inplannen of heeft u een korte vraag? Wij helpen u graag. Vul uw gegevens in en we komen binnen twee werkdagen bij u terug.

Onze privacy consultants
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

nog onduidelijkheden?

Veelgestelde vragen

Ik ben er niet zeker van of privacy goed is belegd binnen mijn organisatie. Hoe kan mijn organisatie voor het BC 5701 certificaat in aanmerking komen?

Betekent het verkrijgen van het BC 5701 certificaat dat mijn organisatie als geheel als privacy compliant kan worden beschouwd?

Hoeveel tijd neemt het hele proces (van het vaststellen van het volwassenheidsniveau tot en met certificering door Brand Compliance) in beslag?

Wat is het niveau van de privacy- en informatiebeveiligingsspecialisten die bij mijn organisatie aan de slag gaan?

Schrijf u hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief wordt iedere maand met zorg samengesteld uit berichten van toezichthouders, ontwikkelingen in de rechtspraak en wetgeving. Door u aan te melden blijft u goed op de hoogte van alle trends.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis checklist privacybescherming

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.